Home Maklumat para pelajar Contoh Resume Untuk Interview Scholarship

Post saya kali ini just nak kongsi resume untuk interview. Maklumlah lepas peperiksaan SPM yang lalu sudah pastinya ramai bekas pelajar yang perlu menghadiri temuduga di sana sini untuk memohon biasiswa atau pinjaman bagi melanjutkan pelajaran ke peringkat Universiti ataupun yang setara dengannya.

Yang pasti bila hendak hadiri temuduga resume merupakan salah satu perkara yang wajib untuk dibawa malah terdapat markah yang dinilai pada resume. Justeru tidak hairanlah resume merupakan antara aspek yang perlu diambil berat sebelum menghadiri temuduga. Resume yang baik pasti akan dapat menarik hati penemuduga seterusnya markah juga akan lebih mudah untuk diberi oleh penemuduga.

Baiklah, sebenarnya saya pun bukanlah orang yang pakar dalam teknik resume ni, tapi resume yang saya nak share ni bukan calang-calang kerana ia dicadangkan oleh kaunselor pakar MARA iaitu Encik Shamsudin dari MRSM Kubang Pasu. Mungkin anda pernah dengar nama beliau dalam post saya sebelum ini tentang Laman-laman web utama permohonan Melanjutkan pelajaran selepas SPM .

Baiklah sebelum saya bagi link untuk anda muat turun dokumen dalam bentuk boleh disunting berformat Microsoft Word 2007 (docx) mungkin ada baiknya saya tunjukkan dahulu screenshot dokumen itu.

Muka surat pertama

resume interview

(link untuk zoom)

Muka surat kedua

resume interview

(link untuk zoom)

Kalau anda ingin lihat dengan jelas gambar di atas hanya perlu klik pada “link untuk zoom” untuk dapatkan resolusi penuh (open in new window/tab).

Resume ini memang nampak simple tapi sebenarnya ia padat dengan maklumat semoga perkongsian saya ini dapat membantu anda yang inginkan yang terbaik untuk temuduga.

P/S: Resume ini juga sesuai digunakan untuk mock interview yang diadakan di MRSM. Dan pesanan saya jika anda dapatkan resume ini untuk mock interview, jangan bimbang tidak ada apa pun mock interview tu, tumpukan saja pada peperiksaan SPM. hehe..

Password boleh didapati disini https://www.facebook.com/MahadirLab/app_190322544333196. Sila buka melalui desktop/laptop dan like page terlebih dahulu. TQ

15 replies to this post
  1. TQVM tiba2 anak buah mntak tlg buat resume utk interview nk smbung blajar. akak x pernah dgr, yg biasa buat utk kerja aje.. terima kasih byak2 yer :)

Leave a Reply

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA