Home Android Samsung Galaxy s2 tips dan tricks

Assalamualaikum serta salam 1Malaysia.

Alhamdulillah cuti semester kali ini walaupun hanya 2 minggu dapat juga saya tumpukan sedikit pada blog yang berbulan-bulan tak dikemaskini.

Baiklah sekiranya anda tanya kenapa saya asyik cerita pasal s2 aje, sebenarnya ini ajelah gadget yang saya ada,  :D  kalau saya dah tambah gadget lain, boleh la saya cerita pasal gadeget tu.hee.

Sebenarnya ada beberapa tips ini saya baru jumpa masa cuti so nak cerita la kat blog ni.

 

Secret MMI Code

*#0*# LCD Screen test
*#06# Show IMEI Number
*#2222# HW Version
*#1234# Phone info
*#34971539# Camera Firmware
*#9900# Sysdump (Logfiles etc.)
*#0228# Battery diagnostics
*#7284# Phone utility
*#7353# Function testing
*#9090# Service Mode
*#*#197328640#*#* Service Mode Menu
*2767*3855# Factory Reset

Cara nak guna benda kat atas pergi kat phone->keypad taip kod kat atas

contoh: *#0#*

akan keluarkan LCD screen test macam gambar kat bawah

samsung galaxy s2 lcd test

Screen capture

Apa tu screen capture? kalau tak tau, screencapture ini tangkap gambar screen. Macam kat gambar diatas saya ambil gambar yang  tengah terpapar di screen. Pening? so cuba dulu.

Tekan dan tahan BUTTON MENU kemudian tekan  POWER MENU  kat phone.

galaxy s2

Gambar yang ditangkap tadi akan disimpan di SDcard->ScreenCapture dalam format PNG.

 

Shortcut setting kecerahan screen (brightness)

Bagi yang tidak set phone anda automatic brightness  (settings->screen display->Brightness) boleh guna tips ini sebabnya saya sentiasa set kecerahan screen pada tahap paling minima untuk jimat bateri..hehe. so bila berada kat tempat terang yang terdedah dengan cahaya matahari screen jadi tak jelas so rugi lah guna super AMOLED. Jadi tanpa pergi kat bahagian setting seperti kat atas  anda hanya perlu

klik kat notification kemudian swipe ke kanan untuk tambah kecerahan manakala ke kiri untuk kurangkan kecerahan screen.

7 replies to this post
  1. aslkm… macam mane nak buat kalau keluar ni kat skrin samsung the application samsung home (proses com.sec.android.app.twlauncher)has stopped unexpectedly

  2. salam..s2 saya salu xmasuk klu caj bateri..kn buka bateri dulu br boleh caj..pernah tnye cine tmpt beli tu dye kata klu jd lg dye suruh reset..klu reset hbsla memori dlm hp sy..huhu..any suggestion?

  3. Salam, samsung galaxy s plus saya tidk dapat membaca mms yg dihantar atau mms yg saya ingin hantar. Nak tahu mcmana nak set hp saya. Thanks

Leave a Reply

In an effort to prevent automatic filling, you should perform a task displayed below.