Home Maklumat para pelajar Ranking SBP dan MRSM untuk SPM 2012 (keputusan Mac 2013)

Sudah pastinya selepas keputusan SPM 2012 yang keluar pada Khamis 21 Mac 2013 orang ramai ingin mengetahui tentang kedudukan ranking Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) dan juga Sekolah Berasrama Penuh (SBP). Manakala bagi MRSM pula MRSM Tun Ghafar Baba mendapat tempat pertama.

spm

Untuk SBP dapat dilihat Sekolah Seri Puteri sekali lagi merangkul tempat pertama dalam senarai sekolah berasrama penuh.

Ranking SBP

No.SekolahGPS
1.1.Sekolah Seri Puteri 1.0422
2.Sekolah Menengah Sains Tuanku Munawer1.0620
3.Kolej Tunku Kurshiah1.1067
4.Sekolah Menengah Sains Alam Shah 1.1870
5.Sekolah Tun Fatimah 1.2275
6.Kolej islam Sultan Alam Shah1.2976
7.SBP Integrasi gombak 1.3417
8.Sekolah Menengah Sains Muar1.4349
9.The Malay College Kuala Kangsar 1.4593
10.Sekolah Menengah Sains Sultan mahmud 1.4928
11.Sekolah Sultan Alam Shah 1.5032
12.Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu1.5105
13.Sekolah Menengah Sains Muzhaffar Shah1.5327
14.Sekolah Menengah Sains Kuching1.5327
15.Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor1.5410
16.Sekolah Menengah Sains Tapah1.5719
17.Sekolah Tuanku Abdul Rahman1.6755
18.SM agama Persekutuan labu1.6960
19.Sekolah Menengah Sains Johor 1.7003
20.Sekolah Menengah Sains Kota Tinggi 1.7295
21.Sekolah Menengah Sains machang1.7527
22.Sekolah Menengah Sains Seri Puteri1.7575
23.Sekolah Menengah Sains Rembau1.7705
24.Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu1.7862
25.Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim1.7924
26.SBP Integrasi Rawang1.8046

Ranking MRSM

NoMRSMGRED PURATA MAKTAB
1TUN GHAFAR BABA1.0391
2TAIPING1.0997
3LANGKAWI1.1971
4PONTIAN1.2245
5PENGKALAN CHEPA1.3870
6KUANTAN1.5745
7TUN ABDUL RAZAK1.6171
8ALOR GAJAH1.7092
9PENDANG1.7419
10PASIR SALAK1.8093
11BALING1.8728
12BATU PAHAT1.8808
13KUALA BERANG1.9541
14TRANSKRIAN2.0164
15PENGKALAN HULU2.0336
16KEPALA BATAS2.0422
17TUMPAT2.0668
18MERSING2.0811
19TUN GHAZALI SHAFIE2.0824
20TAWAU 2.1261
21BALIK PULAU2.1351
22BETUNG2.1560
23MUKAH2.1561
24GEMENCHEH2.1687
25MERBOK2.1710
26FELDA2.1747
27KUBANG PASU2.2087
28TERENDAK2.2225
29MUADZAM SHAH2.2251
30PDRM KULIM2.2458
31KUALA KUBU BHARU2.2603
32KUALA TERENGGANU2.2679
33SERTING2.3385
34MUAR2.3591
35KUCHING2.3651
36LENGGONG2.4254
37JELI2.4273
38KOTA KINABALU2.5332
39KOTA PUTRA2.5762
40KUALA KRAI2.7215
41BESERI 2.7267
42BESUT2.7335
GPM KESELURUHAN1.9647
2 replies to this post
    • Tak tau la..dari batch kami dapat no 6 tpi lepas tu turun sampai 20 lebih, batch senior sebelum tu pun belas2 je.. Pelik gak sebab cikgu ngan environment sama je.. mungkin attitude student agaknya la kot. masa abg kat MRSM dlu tengok junior2 bukan stakat ngan senior tak respect, cikgu-cikgu pun cakap tension ngan student. Hidup ni biarlah saling hormat-menghormati baru ada berkat especially ngan cikgu2.

Leave a Reply to Aizat Cancel reply

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA