Seperti yang sedia maklum, penggunaan peranti pintar seperti Samsung Galaxy S II pastinya memerlukan sedikit kepakaran dalam pengurusan bateri kerana secara purata jangka tahan baterinya akan jatuh ke 5-10% dalam kurang daripada satu hari. Berikut merupakan tip biasa yang boleh diamalkan bagi penjimat bateri pada peranti mahupun pada peranti-peranti pintar yang lain.

Samsung_Galaxy_S2_review_02-420-90-300x225

Peningkatan jumlah virus dan serangan pada platform Android sudah pastinya membimbangkan terutama sekiranya telefon pintar anda digunakan untuk tujuan perbankan dan urusan yang melibatkan penggunaan kad kredit.

Respon daripada artikel saya sebelum ini berkenaan virus dalam sistem Android menunjukkan tidak ramai yang peka tentang isu antivirus. Sebenarnya antivirus bukanlah penyelesai muktamat berkenaan serangan jahat daripada mereka yang tidak bertanggungjawab baik dalam sistem Android mahupun Windows sebaliknya tabiat pengguna dan amalan keselamatan yang lebih penting kerana kebanyakan enjin anvirus menggunakan data daripada virus yang pernah dikesan ataupun melalui heuristic tetapi ia tidak dapat mengesan virus-virus baru yang  lebih canggih.

Amalan berjaga-jaga seperti tidak memasang aplikasi dari pihak ketiga, penggunaan kata laluan yang kukuh dan selamat dan berhati-hati dengan “permission” dari setiap aplikasi yang dipasang dapat menghindarkan diri daripada menjadi mangsa penjenayah siber. Walaubagaimanapun adalah lebih molek sekiranya amalan ini digabung dengan antivirus. oleh itu berikut merupakan antara aplikasi Antirus disusun menurut ranking daripada av-test.org .

TrustGo

Pernahkah anda terfikir yang peranti Android anda sebenarnya terdedah pada jangkitan virus seperti mana risiko jangkitan pada komputer Windows dirumah? Tidak dinafikan ramai yang berpendapat telefon pintar tidak perlukan Anvirus malah saya snndiri kerap mendengar perkataan seperti “Perlu ke antivirus?”. Tetapi tahukah anda menurut kajian yang dilakukan oleh Lookout Mobile Security serangan virus terhadap telefon pintar berasaskan Android meningkat setiap hari, malah dijangka 1 daripada 3 telefon pintar terdedah pada serangan.

Android-Virus

Memasuki mode download secara manual menggunakan kombinasi button adalah sangat senang dan anda seharusnya mengetahui teknik untuk memasuki mode ni tanpa berharap sepenuhnya menggunakan apps.

Mode download  ini terdapat 2 mode, iaitu Odin Mode dan juga Factory Mode. Odin Mode merupakan Mode pada awal pengeluaran firmware Galaxy S2 dimana bootloader pada mode ini tidak disekat yang membolehkan pengguna untuk menghapuskan jejak custom binary.

Manakala mode factory merupakan mode yang  diperkenalkan oleh Samsung untuk versi terbaru pada  versi firmware akhir Gingerbread mereka pada Galaxy S2 dan sehingga ke versi Jelly Bean, mode ini hanya membenarkan proses kemaskini dan muat naik file binary sahaja.

Untuk memasuki Mode Download, langkah pertama anda perlukan matikan peranti S2.

Kemudian tekan kombinasi button POWER+ HOME + VOLUME DOWN

s2_empty_screen

Ramai yang bertanya soalan pada saya tentang kaedah reset saya tulis sebelum ni dekat Cara reset custom binary counter pada ICS I9100G sama ada boleh digunakan untuk Android version 4.1 Jelly Bean. Jawapannya cara untuk reset boleh tapi bootloader yang saya bekalkan tidak boleh digunakan untuk versi ICS, maknanya setelah reset telefon anda tidak boleh untuk boot (dihidupkan).

gt-i9100_odin_jig

 

Penggunaan kad touch n go merupakan salah satu sistem yang sangat disenangi oleh saya, sebabnya tak perlu beratur panjang untuk beli tiket atau bayar tol dan juga yang paling penting malas nak berurusan dengan menggunakan duit cash ni sebab sejak kebelakangan duit syiling dah makin bertimbun sebab asyik tiket harga ada sen-sen.

toucngo_cards

 

Masalah:

  1. Setiap domain Malaysia iaitu yang mempunyai  kod domain peringkat kedua (2TLD) .my dan juga kod domain peringkat ketiga (3TLD) .com.my/.net.my/.org.my/.edu.my/.gov.my/.name.my yang berdaftar pada mana-mana registrar tidak memperolehi pengurusan Domain Name System (DNS).
  2. Domain yang didaftarkan tidak termasuk khidmat Email Forwarder seperti mana-mana servis domain lain yang diberi secara percuma perkhidmatan ini.

Berpandukan masalah diatas, Mahadir Lab telah mengeluarkan produk untuk mengatasi kedua-dua jenis masalah tersebut dan juga penambahan satu sistem “1 Click Point to Blogger”.

Pengurusan DNS merupakan satu  perkara yang sangat penting pada mana-mana domain yang dibeli kerana aktif atau pasifnya keadaan domain itu bergantung kepada pengurusan ini. Justeru module yang dinamakan sebagai Mahadir Mynic Domain DNS ini meliputi pengurusan DNS, Email forwarder dan juga sistem 1 click point to Blogger.

mahadir_mynic1

Pernah dengar auto retweet? Bunyi macam menarik kan, sebenarnya akaun twitter saya pun menggunakan kaedah ni sudah setahun lebih. Tujuannya bukan apa untuk menyebarkan tweet yang bermanfaat sahaja :), selain dari dapat tingkatkan jumlah tweet  pada profile.

Apa yang anda perlukan adalah:

1. Web hosting /server yang mempunyai sokongan PHP dan juga Cron job. Boleh dapatkan melalui plan hosting Mahadir Network sekiranya tidak ada.

2. Akaun twitter dan juga target akaun yang ingin di akaun di retweet (pastikan akaun target ini aktif dan kerap mengirim tweet)

Langkah pertama daftar aplikasi Twitter disini.

Isikan nama aplikasi mengikut pilihan, tak perlu memilih sangat sebab aplikasi ni hanya akan digunakan oleh anda sahaja.

twitter1