Home Umum Formula Rahsia Dapat English A SPM

english A+

Kali ini saya nak kongsi sedikit ilmu tentang teknik yang digunakan oleh pelajar MRSM Kubang Pasu untuk memperolehi A dalam bahasa Inggeris. Teknik ini memang sangat berkesan kerana jumlah pelajar yang memperolehi A-,A dan A+ dalam SPM 2010 (MRSM KP) yang lalu meningkat. Malahan ramai pelajar yang tidak pernah menyentuh A sebelum ini berjaya mendapat A dalam SPM.

Baiklah sebelum itu, saya ingin berterima kasih kepada Teacher Annies Umaimah yang telah mengajar teknik ini kepada saya dan pelajar MRSM KP namun beliau mengingatkan agar tidak mempraktikkan teknik ini seboleh-boleh mungkin. hehe.. ini macam teknik kalau dah tiada jalan lain. Bagi yang sudah biasa  tulis karangan tanpa kesalahan grammar dan ayat pun sudah cukup power pun tak perlulah guna cara ini.

Teknik ini adalah untuk mengoptimumkan markah pada bahagian esei, iaitu bahagian yang paling banyak markah. Seperti yang pembaca sekalian tahu pada bahagian esei ini grammar adalah bahagian yang paling di lihat oleh pemeriksa kertas. Oleh itu, Langkah pertama yang perlu dilakukan adalah kurang seboleh mungkin kurangkan kesalahan grammar. Kebiasaanya perkataan-perkataan bombastic kurang penting berbanding grammar. Langkah kedua yang perlu diambil berat adalah ejaan. Pastikan tiada kesalahan ejaan pada esei yang ditulis. Seperti tadi, perkataan bombastik yang digunakan akan menjadi kurang penarik sekiranya terlalu banyak kesalahan ejaan. Malahan bagi pelajar yang

sememangnya sudah pakar dalam menulis esei english tapi kalau melakukan banyak kesalahan ejaan pastinya markah tidak akan tinggi.

Langkah ketiga adalah yang ingin saya kongsikan iaitu teknik rahsia ini.

Sebelum itu, sila lihat template esei yang saya gunakan semasa SPM yang lalu, baca di sini. Tapi pastikan like dulu page tu untuk dapatkan fungsi maksimum.Bagaimana, Ok  atau tidak esei tu.?  Pelik bukan walaupun sudah berbulan-bulan lepas SPM masih ingat esei english (sebabnya saya dah menghafal berpuluh-puluh kali esei ni). Sebenarnya esei itu saya telah hasilkan sejak bulan Jun 2010 dengan esei draft awal dan telah digunakan untuk beberapa peperiksaan selepas itu termasuk trial MARA dan juga SPM. Tapi versi ayat dan tulisan ada la sedikit perubahan. Oh ya.. rahsia ini lebih kepada kertas dua section B: Continous Writing kerana bahagian ini mempunyai pemarkahan yang sangat tinggi iaitu 50 markah manakala section A hanya 35 markah dan semua isi pula sudah disediakan.

Saya tidak pasti SPM 2011 akan berubah atau tidak format kertas soalan tapi sekiranya tidak berubah esei pada section B continous writing akan ada 5 soalan dan soalan kelima adalah soalan satu perkataan contohnya saya tunjukkan  soalan-soalan SPM  (untuk soalan satu perkataan ni)

Soalan-Soalan yang pernah ditanya dari SPM 2003-2010 bagi English kertas 2 section B

2003

1. A day you wished had never happened

2.YOu have given a chance to visit a country of your choise. Which country would you choose and why?

3.An invention you cannot live without

4. Friend.

5.Write A story that ends with” if only I had listened to his/her advice

2004

1.Describe a festival celebrated in your area

2.Write a story ending with: ” We have never laughed so much in our lives.”

3.My ideal school

4.How can we help promote tourism in Malaysia

5.Clothes

2005

1.Describe the biggest challenge in your life

2.Write a story with the title: An unexpected visitor

3.How to keep oneself healthy

4.If you were given a chance to be anybody, who would you want to be and why?

5.Music

2006

1.Describe an enjoyable weekend you have experienced.

2.Write a story ending with:”if only I had been more carefully,that wouldn’t happened.

3.What changes would you like to see in your life in the next ten years?

4.How can television help students in their studies?

5.Food

2007

1.Describe an embarrasing experience in your life

2.”Teenagers today are only interested in entertainment”.Do you agree? support your opinion.

3.My early years.

4.Write a story beginning: Kim was nervous when the door opened…

5.Tomorrow

2008

1.Write about a person who has worked hard to succeed in life.

2.Examinations – good or bad?

3.My perfect future husband or wife

4.Write a story ending with:”… Now I realise the value of the true friend.”

5.Stars

2009

1.Describe an unforgettable incident that you saw on your way home from school.

2.School children should not have long holidays. Do you agree?

3.My favourite day of week.

4.Write a story ending with:”…We said our goodbyes and went our separate ways.”

5.Beauty

2010

sorry la tak brapa ingat soalan tuk 2010 nanti saya cari dan updates.

 

Perhatikan setiap tahun ada soalan yang menggunakan satu perkataan sahaja. Jadi soalan macam ni sebenarnya senang saje nak tackle sebab biasanya ia soalan jenis umum. Cara yang terbaik adalah MENGHAFAL ESEI YANG TELAH SIAP SEDIA.

Walaubagaimanapun perlu ingat bukan pakai hentam sahaja untuk hafal esei. Kalau tersilap langkah menghafal seperti menghafal esei dari buku-buku rujukan dan sebagainya mungkin akan timbulkan rasa syak pemeriksa berkenaan style penulisan kerana pada kertas 2 ada dua section.Lebih malang kalau pemeriksa itu penulis buku itu atau gunakan buku itu untuk mengajar. Selain itu, kalau menghafal karangan yang terlalu advanced Pemeriksa akan dapat lihat perbezaan style karangan pada section A dan section B.

Oleh itu teknik yang betul adalah menulis esei sendiri. Pastikan esei yang dihasilkan adalah UMUM. Maksud umum disini adalalah esei tersebut sesuai untuk semua jenis tajuk karangan. Kalau tidak percaya lihat semula esei saya tadi dan saya jamin semua soalan satu perkataan dari tahun 2003-2010 boleh gunakan esei itu. Saya cuma perlu ubah ending sahaja.

Setelah siapkan esei yang umum pastikan semak esei tersebut dengan teacher. Betulkan apa-apa sahaja kesalahan grammar dan ayat. Setelah itu, tulis semula esei (yang telah dibetulkan) dan lakukan semakan sekali lagi. Ulang proses ini sehingga esei itu perfect. Kalau boleh minta suggestion pada teacher untuk bombastic words yang sesuai diletakkan pada esei.

Setelah esei dirasakan perfect barulah hafal. Hafalan perlu dilakukan selalu agar betul-betul ingat dan tiada satu perkataan pun silap semasa menulis semula.

-Harap tips ini dapat membantu anda memperolehi A dalam bahasa inggeris SPM. Selamat berjaya.

 

Update:

Bagi calon SPM 2011 teknik ini masih lagi boleh diguna pakai untuk tahun ini. Justeru bagi yang ingin menggunakan kaedah menghafal esei ini boleh teruskan. Good luck.

Teacher Annies

56 replies to this post
  1. hehe.. uncle.. thanks tips .. baru ja terfikir nak bt cam 2… xtaw plak idea dh lma dgunakan… … skrg dh bertambah2 taw pa mcm nk kc mantap g … Thanks sgt2 !!

  2. sya lemah bila nk hafal past tense n present tense,kadang2 malu jugak adik sya lg pndai dari saya…mcm mane sya nk wat??tolongla sya…kadang2 bila nk menulis beku otak…tp bila sya bercakap b.i laju bukan main….

    • oh… maaflah pasal ni.. cuba adik amelialubis rujuk pada teacher adik untuk dapatkan bantuan ataupun teknik untuk menghafal sebab kebiasaannya org yg boleh speaking ok dalam writing. Mungkin teknik yang adik gunakan salah.~so rujuk pada teacher, OK.

  3. thanx 4 d brilliant tips+story..xramai percaya that by memorizing u’ll b able 2score..i hope 2convince my f5 students too..may Allah swt bless u in every way 4 dis effort

  4. assalamualaikum ,nak tnyak skit ni ,mcm mna nak hfal esei yg pnjng2 ni …sya msi confused lgi ni …spm da dkat da :(

  5. hey,thanks sbb bg tips ni. hehe :’} ingtkn ssh sngt nk tackle soalan yg satu patah pkataan tu. ghupenyee,hahaaha.. chaiyokk alls ! salam (Y)

  6. hye’sya niey ssh skit nk mnghfl essay.lau ckgu suwoh wt krgn,emm bku otak,x bleh nk pkir lar….bla time exam jer,result tggag-lggang!!!x thu dh nk wt cm mner…hrp anda bleh mnolg…..

  7. sy akan mnduduki SPM pd thun 2012,so tips ini adkh msih boleh digunakan lagi???
    harap EN. Mahadir akan jwb soalan sy ini….
    thanks

  8. ade hanye mengahafal karagan ni jer ker abg….n…contoh jike tajuk friends maknenye letak jer contoh nye name watak kite letek friend je ker…

  9. still useful in 2012, I started using this technique in my trier, and then got an A for the first time my life. thanks a lot friend :)

  10. I’m 2012 SPM candidate and I started using this technique in my trier SPM.and WOW!! i got an A for the first time in my life.. can u believe it? this tips is very useful to all of us. common use this technique my friend! it is guaranteed 100% by me!

  11. kaedah menghafal karangan bahasa inggeris adalah salah…anda tidak boleh menghafal keseluruhan essay, tetapi menghafal beberapa bahagian dan gabungkan dengan ayat2 simple yang lain. jika anda mengahafal dengan sempurna utk bahagian B tetapi buat dengan teruk di bahagian A, anda akan dapat markah bahagian B seteruk bahagian A.

  12. boleh terangkan mcm mana nak tukar ending dia? ada tak cth karangan yg lain selain yg spaceship tu? btw thanks for the tips! :)

  13. Saya pelajar SPM tahun 2013. Saya tersilap skip 4 muka surat masa tulis esei bi. Bila saya tnya kat pengawas dia suruh saya cancel page depan yg saya tertinggal dengan pen. Takpa ka ? Lagipun saya tak sengaja. Adakah pemeriksa krtas bi akan check smua page dlm buku jawapan ? Ataupun dia akan check 2 atau 3 mukasurat dan kalau tak ada jawapan dia akan bgi 0 terus ke ? Saya takut sangat. Because i did really well for my english paper. Please help. Tq. Tolong emailkan saye : suhhaillah96@gmail.com . Jawapan anda amat dihargai :).

  14. Dulu pun aku buat teknik macam ni jugak. Masa SPM memang berjaya dapat A+ untuk english dengan cara menghafal esei ni. Tapi bila masuk U terus haru biru jadinya. Sepatutnya kena biasakan menulis pelbagai karangan untuk lebih membuka minda dan mahir dalam berbahasa inggeris. Untuk peperiksaan mungkin berjaya, tapi untuk menjadi seorang yang mahir berbahasa inggeris, tidak sama sekali. Saja berkongsi pengalaman. =)

    • kitorang punya teacher ajar teknik ni utk score tapi karangan lain-lain tak abaikan, plus karangan yg dihafal bukan dari buku tapi dibuat sendiri dan disemak berulang-ulang kali untuk betulkan grammar dan ayat. In case of my experience takde la pulak ada masalah english masa kat u ni. Untuk jdi seorang yang mahir english bukan dari exam tpi kena amalkan setiap hari bercakap, tips ni adalah untuk score sahaja.

Leave a Reply

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA